کاشانی ها در ایام محرم برای پذیرایی از میهمانان سفره سیدالشهدا(ع) دو نذری ویژه دارند .
نان عباس بن علی (عباسعلی ) نوعی نذری است که هرسال به مناسبت روز تاسوعای حسینی در شهرستان کاشان پخته و بین سوگواران حضرت اباالفضل العباس (ع) توزیع می شود . این نان ، کم حجم ، بیضی شکل ، آجری رنگ ، در اندازه حدود ۳۰ در ۱۵ سانتی متر و با غلت کمتر از ۱ سانتی متر ، با ماندگاری کوتاه مدت ، هم خانواده نان شیرمال است که عطر و بو و مخلفات آن بیشتر است . عده ای از مردم کاشان و حومه ، پخت این نان را به مناسبت روز تاسوعا به نانوایی های معدودی سفارش می دهند . نانوایی هایی که این نان را می پزند ، پیش از تاسوعا از مشتریان نام نویسی می کنند . این نان باید حداکثر تا پایان روز تاسوعا به مشتریان تحویل شود تا آنان نذر خود را ادا کنند . این نانوایی ها به علت تعهدات زیاد در شب و روز تاسوعا از پذیرش سفارش جدید خودداری می کنند به گونه ای که بصورت شبانه روزی در دهه اول محرم به پخت این نان مشغولند . برخی از مؤدیان نذر ، این نان را بصورت کامل و برخی نیز لقمه ای از آن را به سوگواران حسینی تعارف می کنند . در قدیم فقط چند نانوایی این نان را در تنورهای گلین می پختند ولی امروزه ، نانوایی های زیادی این نان را برای مردم آماده می کنند . اگر گذرتان به بازار کاشان افتاد در تقاطع بازار زرگرها و درزنجیر نانوایی را خواهید دید که این نان را پخت می کند .
گوشت لوبیاب ( لوبیا + آب ) ، غذای سنتی هیئات مذهبی کاشان در ایام سوگواری ماه محرم و صفر است . هیئات مذهبی کاشان با یک دیگ این غذا ، صدها نفر از میهمانان سفره امام حسین (ع) را پذیرایی می کنند . گوشت گوسفند ماده ، لوبیا سفید ، آب ، پیاز ، زردچوبه و نمک ترکیبات اصلی این غذا هستند . به نظر می رسد ، در قدیم که آب کاشان به علت املاح زیادش منجر به سنگ کلیه در افراد می شده است ، مردم این شهرستان برای پیشگیری از سنگ کلیه این غذا را طبخ و مصرف می کرده اند . آبگوشت و کوبیده این غذا را معمولاً با نان سنگک ، پیاز سفید و ریحان و ترشی می خورند . طعم آبگوشت لوبیاب ، شبیه طعم آبگوشت کله پاچه است . پس از جداکردن آب گوشت ، گوشت و لوبیای پخته شده این غذا را هم در دیگ های مسی با گوشت کوب های دسته بلند که به آن تخماق می گویند آنقدر می کوبند تا له شود . هر چقدر درصد گوشت بره این غذا بیشتر باشد ، کوبیده آن کش دار تر و طعم آن لذیذتر می شود . پس از آماده شدن کوبیده ، آن را در بشقاب می ریزند و روی آن را با دارچین تزئین و به مهمانان تعارف می کنند .
|